Molen Mosterdmolen van A.P. Kamminga, Kootstertille/ Koatstertille

Kootstertille/ Koatstertille, Fryslân

Kootstertille/ Koatstertille
Achtkarspelen, Fryslân
Kooten C (3) 415 Freerk Jelles Brouwer, gortmaker

Tekst uit Nieuwsblad van Friesland; Hepkema's courant, 17 juli 1931, behorende bij de afbeelding:
"Bovenstaande foto geeft een beeld van den eenigen overgebleven mosterdmolen. Dit bedrijf bevindt zich te Kootstertille.
Volgens mededeeling van den tegenwoordigen eigenaar, den heer A.P. Kamminga, is dit bedrijf reeds langer dan 300 jaar hier gevestigd en door dezelfde familie uitgeoefend. Vroeger was er hier een volledig gruttersbedrijf gevestigd, doch door de gemakkelijker bewerking van de verschillende artikelen in 't grootbedrijf wordt de molen thans alleen maar meer gebruikt voor de mosterdfabricage.
Het huis, waarin zich deze molen bevindt, is van latere datum, doch enkele profileeringen van den stander en van de draaghouten van het kamwiel verraden haar ontstaan in de 17e eeuw. De scheren welke indertijd de draaghouten en zoo het kamwiel ondersteunden, om ruimte in de werk- en bergplaats te winnen, verwijderd. Het kamwiel wordt thans door een paard rondgedreven en de tanden van dit wiel grijpen in een ter linkerzijde tegen den zolder aangebracht rondsel, wat de as met den maalsteen in beweging brengt. Tusschen dezen steen en den daaronderliggenden wordt het mosterzaad geplet. Boven den steen staat een bak waarin het mosterdzaad wordt gestort en vanwaar het door een tuit in de holte tusschen de steenen loopt. Ter linkerzijde hiervan ziet men den vochthouder. Deze wordt thans gevuld met azijn, doch vroeger werd hij gevuld met wei, welke door de zuivelfabrieken uit den omtrek werd geleverd. Men bewaarde deze wei langen tijd in gesloten vaten, opdat ze de noodige zuurgraad zou bevatten. In verband met het groote verschil in de soort welke werd geleverd en de houdbaarheid van het artikel, is men er in lateren tijd toe overgegaan dit toevoegsel te vervangen door de thans gebruikt wordende azijn.
In verband met het meer en meer verdwijnen van dit oude bedrijf en de vervanging van de noodige paardekracht door de electrische, kwam het vastleggen van deze vervaardigingswijze ons gewenscht voor."

Achtereenvolgens waren eigenaar:
- 1770 Riemer Alles Gorter * Sytske Jans
- 1805 Freerk Jelles Brouwer * Froukje Riemers Gorter
- 1860 Jelle Freerks Brouwer * Tietje Jacobs Hoeksma
- 1866 Jan Hielkes Tadema * Froukje Jelles Brouwer
- 1890 Jelle Jans Tadema * Eelkje Siebrens Algra
- 1910 Albert Pieters Kamminga * Fokje Roels Duursma
- 1916 Albert Pieters Kamminga * Tietje Hielkes Tadema (dochter van Hielke Jans Tadema en Baukje Alles van der Wal)
Bron: Simon Hoeksma, 2 juni 2013 & 30 aug. 2015.