Molen (stellingmolen aan de Papesteeg), Drunen

Drunen, Noord-Brabant

Drunen
aan de Papesteeg
Heusden, Noord-Brabant
De Langstraat

geschiedenis
Blijkens de beschrijving van deze molen door Jan Rosendaal in het boekje 'De molenaar en zijn windmolen in de Langstraat' (1996) zou deze molen de voormalige in 1825 gebouwde balkenzager De Kruidberg in Westzaan geweest zijn, deze werd afgebroken in 1886.

Rosendaal vermeldt als oprichtingsjaar 1852; dat zou volgens andere bron echter een standerdmolen betreffen die meer naar het noorden stond (omdat na 1811 in Noord-Brabant geen nieuwe standerdmolens meer zijn opgericht, zal die waarschijnlijk ook van elders afkomstig zijn. Deze standerdmolen is niet dezelfde als de voorganger van de nog bestaande stenen molen; die verbrandde in 1836). Deze stond blijkbaar in het tracé van de spoorlijn van Zwaluwe naar 's-Hertogenbosch, waarvan het gedeelte tussen Waalwijk en Vlijmen in 1888 gereed kwam (Mr. Dr. J.H. Jonckers Nieboer, Geschiedenis der Nederlandse Spoorwegen 1832-1938. Rotterdam, 1938). Dit zal de aanleiding geweest zijn tot de oprichting van de achtkante molen in 1886 of 1887 aan de Papesteeg.

De achtkante molen aan de Papesteeg zou een koren-, mout-, schors- en oliemolen zijn geweest. Hij is omstreeks 1906 verdwenen.

Informatie van Nico Jurgens, 28 februari 2006.

In het gemeentearchief wat meer duidelijkheid omtrent de oprichting van de molen. In de raadsvergadering van 8 november 1886 vroeg L.M.J.H. Manders een "vergunning aan tot oprichting van een wind graan, schorsmolen met afwisseling van stoom gedreven door eene locomobile op het perceel A no. 1332 ten oosten van de lage papensteeg". Op 23 november 1886 verleenden burgemeester en wethouders van Drunen n.a.v. het verzoekschrift van L.M.J.H. Manders, de vergunning voor de molen nadat er "geene bezwaren daartegen zijn ingebracht". Lucas Manders overleed op 17 juni 1915.

Het lot van de molen van Lucas Manders staat vermeld in "de scheiding der huwelijksgemeenschappen tussen de echtelieden L.M.J.H. Manders en diens eerste echtgenote Cornelia Willemse overleden aldaar in mei 1876 en diens tweede echtgenote J van Son". Gedateerd 21 juni 1918 wordt hierin vermeld dat de molen voor afbraak is verkocht. De sloop heeft waarschijnlijk in 1916 of 1917 plaats gevonden. De molen bracht daarbij nog 2100,= gulden op.

Informatie van Kees Fitters, 13 februari 2008.

trivia
De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat, Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2, vermeldt dat Peter Manders in 1852 vergunning kreeg tot de bouw van een "wind-koren-mout-schors-oliemolen". Uit niets blijkt dat de molen toen inderdaad werd gebouwd, op topografische kaarten komt hij niet voor. Volgens Ten Bruggencate was het een standerdmolen die vanwege de aanleg van de spoorlijn naar het zuiden moest worden verplaatst. Maar waarschijnlijk betrof het alleen een vergunning, en werd de molen pas in 1886/1887 werkelijk gebouwd.