Molen van Huisduinen, Huisduinen

Huisduinen, Noord-Holland

Huisduinen
Den Helder, Noord-Holland
De Noordkop

>
geschiedenis
De windkorenmolen stond tot circa het jaar 1600 [volgens de kaart van Pieter Pietersz uit 1577] noordelijk van het oude Huisduinen, op een plek die nu circa 1500 meter noordwestelijk van het huidige Huisduinen uit de kust in zee ligt. Deze oudst bekende plaatselijke meelmolen komt voor op een kaart uit 1577 van cartograaf Pieter Pietersz. De molen stond ten noorden van het dorp, vrij in de wind met op afstand slechts een enkel huisje of boerderijtje. Het eerste dorp met de naam Huisduinen is namelijk door stormvloed en dijkdoorbraken in circa 1600 buitengedijkt. Nu, zo’n vierhonderd jaar later, kennen wij dat gebied als het Schulpengat. Kort na de fatale overstroming werd er een nieuwe molen met de naam de Hoop meer landinwaarts gebouwd. Vanaf 1597 tot circa 1605 was Pietersz Platevoet eigenaar van De Hoop.

Bron: website Platvoet.

NB Wij hebben de buitendijkse locatie van de oudste molen nog niet kunnen vinden.

Het oudste archiefstuk dateert uit 1588 en bevindt zich in het Helderse gemeentearchief. Daarin staat dat er besloten was om voor gezamenlijke rekening een meelmolen te bouwen een de kosten hoofdelijk om te slaan.

Vanaf 1597 was Jelis (Gillis) Pietersz Platevoet, geboren rond 1560 te Oostleijten (Belgische provincie Oost-Vlaanderen) molenaar te Huisduinen.

Door de pestepidemie stond de molen eind 1604, begin 1605 stil. Veel inwoners van Huisduinen en Den Helder waren overleden en de boeren van het eiland lieten hun koren liever in Callantsoog malen, dan zich op de molen te wagen. Zie Korenmolen van Callantsoog (2e), Tenbruggencatenummer 07586.

Eigenaar van de molen was vanaf 1597 tot circa 1605 Pietersz Platevoet.

In het Rijksarchief te Haarlem bevindt zich een akte uit 1632, waaruit blijkt dat de molen toen openbaar werd verkocht. Cate Jansd Mullenaar (of Moolenaar) kocht de molen voor ƒ 1150 en bleef tot circa 1639 de eigenaar.

In het rad stond als inscriptie "1672", toen werd de molen blijkbaar (deels) vernieuwd.

- Helderse Molenstichting "De Onderneming".
- De meelmolen, art. door Rens Schendelaar in Levend Verleden sept. 2001 pag. 27-32. Helderse Historische Vereniging.