Molen Karnmolen boerderij De Karstenhoeve, Ruinerwold

Ruinerwold, Drenthe

Doctor Larijweg 21-21a
De Wolden, Drenthe

restant
Het boerengeslacht Karsten

De landerijen rond het Drentsche dorpje Ruinerwold waren in vroeger tijden in gebruik door boerenbedrijven; keuterboertjes en herenboeren. De verschillen waren groot.
Aan het eind van de zeventiende eeuw (ca. 1680) leefde het vermogende boerengeslacht Karsten in een grote Saksische boerderij. Tot 1841 hebben zij daar gewoond en gewerkt.
In 1925 werd de Dokter Larijweg aangelegd, als vervanging van de smalle 'vonders' waarmee de boerderijen met elkaar verbonden waren. Duizend hoogstam-perenbomen werden bij die gelegenheid langs de weg geplant. De bloeiperiode is ieder voorjaar weer een feest. Op de eerste zaterdag in oktober wordt de rijke oogst bij opbod verkocht.

Bron: museum "De Karstenhoeve".
Nel Scholten-Ballast, 2009.

trivia
In een andere boerderij, die van Schoemaker / Pruntel op Dokter Larijweg 129, bevindt zich een tegeltableau, voorstellende een karnmolen in bedrijf. De tegels werden gefabriceerd door tegelbakkerij Agter 't Weystraat uit Utrecht in 1806.
Bron met foto's: Drents Archief.