Molen Grote Papiermolen te Hoorn, Heerde

Heerde, Gelderland

Hoorn
Heerde B (2) 370 G.F.A.W. van Dedem, dijkgraaf

2 raderen

verbouwd
geschiedenis
De korenmolen werd in 1614 door Frans van Aelst verbouwd tot papiermolen. Op ondergenoemde website staan alle papiermakers vermeld, tot in 1872 de papiermolen verbrandde.

Bron: Papiermolens op de Veluwe.

De molen werd gebouwd in 1648.
Het molenaarshuis staat er nog onder de naam Klein Vosbergen. Een gemetselde waterval geeft de plaats aan van de oude papiermolen.
Op initiatief van Gijs van Dedem en Agnes Kamerlingh Onnes, eigenaren van landgoed Vosbergen, zullen studenten de locatie nieuw leven inblazen met een bewegend kunstwerk.
Bron: Studenten ontwerpen nieuwe watermolen in Heerde, art. door Ed van Gerven in Molens feb. 2014, blz. 12-13.

De loop van de beek boven de molen is gewijzigd, hij loopt nu langs de Kasteelweg als een brede sloot.
Om de waterval heen is een vistrap aangelegd, ongeveer de loop van de aftakking volgend waarop de Nieuwe molen lag (Tenbruggencatenummer 01827 b).