Molen Zuidmolen, Brielle

Brielle, Zuid-Holland

op het zuidwestelijke bolwerk
Voorne aan Zee, Zuid-Holland
Voorne-Putten

open voet

geschiedenis
Op 4 april 1572 werd de oude "Suytmoelen, met de voorstadt buyten de Zuytpoorte" door de Watergeuzen in de as gelegd. Op de kaart van Joan Blaeu uit ca. 1650 staat de nieuwe Zuidmolen binnen de stad op het zuidwestelijke bolwerk getekend.

Na de Opstand van 1568 werden de inkomsten van de Brielse molens niet langer aan de Graaf van Holland (= koning van Spanje) afgedragen, maar aan de Staten van Holland. Deze verkochten de molens in mei 1576 voor 4500 ponden aan het stadsbestuur van Brielle.

In 1614 kreeg de molenaar korting op de pacht omdat de molen een tijd stil stond wegens reparaties. In juli 1631 werd de molen aanzienlijk beschadigd door een zwaar onweer, in 1679 kreeg hij een nieuwe molensteen.

In 1684 verkeerde de molen in een zo slechte staa dat er niet meer mee viel te malen. Wel werd in Rotterdam nog een nieuwe kruisbalk gekocht, maar in 1688 besloot men toch de molen af te breken.

Bron: Dat is koren op mijn molen. Een geschiedenis van de molens van Brielle, J.Ph.A. Rotteveel, Verzameling H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van Joan Blaeu uit ca. 1649.