Molen De Valk (2e), Amsterdam

De Valk (2e)
Molen 08915 De Valk (2e) (Amsterdam)
Fragment kaart N. van Frankendaal

Bolwerk Diemen

geplaatst
geschiedenis
Uit de plattegrond van Amsterdam van Gerrit de Broen van rond 1732 valt op te maken dat deze molen een standerdmolen met stelling was.
Bron: "Nogmaals de Roode Molen", artikel door J.H. v.d. Hoek Ostende in Amstelodamum, Mb.75, p. 31.

Abraham van der Bank (overleden 19 april 1732) en zijn echtgenote Aaltje Ebbenhorst (overleden 24 april 1732) lieten een half aandeel na in de meelmolen De Valk op de Schans tussen de Weesper- en Muiderpoort. De broers en zusters van Abraham en Aaltje spraken af om de eerste 8 à 10 jaren een deel van de opbrengst hiervan te gebruiken voor de opvoeding van Willem van der Bank, zoon van Abraham en Aaltje. Bron: akte van 29 april 1732, Stadsarchief Amsterdam.

De boedelinventaris werd op 6 mei 1732 genoteerd: Stadsarchief Amsterdam. De andere helft van de molen behoorde aan Trijntje Willems, weduwe van Jacobus van Bijlevelt.

Abraham van der Bank had het halve aandeel op 31 maart 1729 verworden. De verkoop vond uiteindelijk in 1741 plaats, voor ƒ 4100 aan Anthony Keeseling en Harmanus Melchers: Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 5 nov. 2022.

Volgens Van den Hoek Ostende werd in 1741 de standerdmolen De Valk door een bovenkruier vervangen.