Molen Heenvlietsche pelmolen, Zwartewaal

Zwartewaal, Zuid-Holland

Voorne-Putten
Heenvliet B (1) 250 Abraham van der Meer, pelmolenaar

Rotterdamse courant, 13-10-1791
Uit de hand te Koop terstond, een PELMOLEN , staande en gelegen onder de
heerlykheit van HEENVLIET. tegen den Dam by ZWARTEWAAL , zeer welgelegen om Goederen, te Water, te ontvangen en te vervoeren, zynde deze Affaire aldaar eenige Jaren met goed succes gedaan en word nog gecontinueerd; met BERGING voor GRAAN; een WONING en ERVE en alles na behooren : te bevragen aan de gem. Molen by IV. Overvoorde; in den Briel by J. Mathol en by C.Overvoerde te Ryswyk. V

Aktedatum 21 maart 1796:
Jacob Dekker wonend op de pelmolen onder Heenvliet aan de Bernissedijk tegen de Dam vlak bij Zwartewaal machtigt Johannes Johannes Sandifort tot verkoop van zijn molen en voldoening van zijn schulden.

Aktedatum 19 mei 1813:
Jan Hennip molenaar thans inwonende bij zijn vader Arie Hennip molenaar wonende op de Vier Polders watermolen onder Heenvliet nr 122 verkoopt Abraham van der Meer particulier een pelmolen staande aan de Bernissendijk tegen de dam bij het dorp Zwartewaal onder Heenvliet nr cohiernr 93 alsmede al het zeil- en touwwerk en gereedschappen tot de molen behorende belast met een jaarlijkse erfpacht van 10 gld tbv Johannes Lamaison van Heenvliet, welke molen aan verkoper is opgekomen bij akte van transport op 17 januari 1801 voor schout en schepenen van Heenvliet verleden.

Aktedatum 15 juli 1815:
Abraham van der Meer pelmolenaar wonende Heenvliet in de pelmolen getekend met 95. Hij herroept alle voorgaande testamenten en benoemt tot enig erfgename zijn vrouw Lena Buizert. Getuigen Leendert Barmond mandemaker en Jan Paskie kopersmid beiden wonende Heenvliet en Jutfaas van Rietschoten bakker en Andries van Straten tuinier beiden wonende Zwartewaal.

Aktedatum 30 september 1824
Testament van Elias Helm, zonder beroep, wonend te Heenvliet in huis nr. 40. Aan Klara Elisabeth van Driel, Dirk van Driel en Willem van Driel, minderjarige kinderen van wijlen zijn aangehuwde dochter Hadewij Overweel uit huwelijk met Hermanus van Driel, metselaarsbaas te Zuidland, legateert hij - een hypothecaire vordering van pro resto f 300 op Arie Brederland te Heenvliet - een onderhandse obligatie van f 675 oorspronkelijk tbv Jonas Mozes van Embden, eerder ten laste van Jan Hennip en in 1801 ten laste gekomen van Abraham van der Meer wonend op de pelmolen te Heenvliet. - een hypothecaire vordering van pro resto f 250 tlv Kornelis de Graaf, bakker te Geervliet - een hypothecaire vordering van f 800 tlv Kornelis van Kempen, bouwman te Heenvliet - een onderhandse obligatie van pro resto f 75 tlv Ewout van der Linden te Heenvliet, eerder tbv Klaas Mol, metselaar te Heenvliet - een hypothecaire vordering van f 500 tlv Hendrik van Strien, zalmvisser te Heenvliet - een hypothecaire vordering van f 200 tlv Gerrit Kraaienbrink te Heenvliet Verder legateert hij f 300 aan zijn kleinzoon Elias Helm Oversteeg, zoon van wijlen Jan Oversteeg en Kornelia Helm, nu huisvrouw van Pieter van der Meer, timmermansknecht te Heenvliet. Nog f 300 aan zijn kleinzoon Elias Wevels, zoon van Pieter Wevels, timmerman te Simonshaven, en Elisabeth Helm. Nog f 300 aan zijn kleindochter Katharina Wevels, dochter van voornoemd echtpaar. Aan zijn aangehuwde zoon Jacob Overweel legateert hij zijn huis, schuur, erf en tuin te Heenvliet in de ring van het Marktveld, nu nr. 210. Hiervoor moet f 2500 in de boedel worden ingebracht. Executeurs zijn genoemde Pieter Wevels en Jacob Overweel, timmermansbaas te Heenvliet

Bron: Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg.