Molen Schoter korenmolen, Zevenhoven

Zevenhoven, Zuid-Holland

ca. 360 m WZW v.d. kerk Zevenhoven
Nieuwkoop, Zuid-Holland
Schoot
Amstelland

geschiedenis
Op 29 mei 1592 werd voor de erfpachtsom van 2 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Zevenhoven verstrekt aan Job Vincente, molenaar te Zevenhoven.
Op 27 april 1602 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief voor een korenmolen te Zevenhoven verstrekt aan Dirck Maerts, Cornelis Gerrits, Gerrit Pieters en Cornelis Jacobs, bakkers te Zevenhoven.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Waarschijnlijk betreft één of beide brieven deze molen. Een andere korenmolen in de omgeving is niet bekend. Het feit dat er twee windbrieven verstrekt zijn met verschillende erfpachtsommen kan er op duiden dat de korenmolen een keer herbouwd is.

trivia
NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting naar de kaart van Rijnland uit 1687. Op de kaart van Van Berckenrode uit 1615 staat de Core-mole op de Lantscheijdjinghe tussen Schoot en Zevenhoven.

Op de kaart van J.J. Dou, St. van Brouckhuijsen, 1647 staat de molen ingetekend als grondzeiler en niet als standerdmolen.

Het dorp Schoot is al voor de aanleg van de Nieuwkoopse Droogmakerij van de aardbodem weggespoeld.