Molen Zaagmolen van Andries Fijan, Zevenhuizen

Zevenhuizen, Zuid-Holland

Zevenhuizen
aan het Zuideinde
Zuidplas, Zuid-Holland
Schieland

geschiedenis
In 1738 werd de zaagmolen gebouwd voor Andries Fijan. In 1752 liet hij deze vervangen door een grotere.
H. van der Kaay, 25 maart 2009.

Ik ben een rechtstreekse nazaat van Andries Fijan die eigenaar was van deze molen. In het stamboomonderzoek dat mijn oudoom heeft gedaan, en dat is gebundeld in het boek “Drie eeuwen Fijan (du Faijan) in Nederland” uit 1985, schrijft mijn oudoom:
'Een beschrijving van Zevenhuizen van zijn zoon Jan Fijan (III.9) gedateerd 1793, vermeldt dat Andries in 1736 een zaagmolen bezat. Deze werd afgebroken in 1752 en vervangen door een grotere, die nog bestond in 1793.'

Omdat mijn oudoom dit heeft overgenomen van de beschrijving van Jan Fijan, zoon van Andries zelf, ga ik ervan uit dat dit klopt. Ik heb deze historie van Zevenhuizen geschreven door Jan Fijan alleen zelf nog niet onder ogen gehad waardoor ik toch twijfel. Dit onder andere omdat mijn oudoom in het boek twee keer spreekt over zaadmolen, wat natuurlijk zaagmolen moet zijn.
Elianne Fijan, 23 sept. 2018.