Molen Hoeve 'Overbeke' (rosmolen), Berlicum

Berlicum, Noord-Brabant

aan de Dreef in Middelrode
Sint-Michielsgestel, Noord-Brabant
Maasland
Berlicum en Middelrode E (2) 440 Willem Francis van der Pas, olyslager

geschiedenis
De hoeve 'Overbeke'is in de 17e eeuw gebouwd. Door wie de hoeve gesticht was, is niet bekend, na enige tijd kwam de hoeve in het bezit van deabdij Berne. Nog vóór 1666 is de hoeve onteigend en werd Dirk Crabbe als beheerder aangesteld. Hij koopt de hoeve maar al in 1666 kon hij de lasten niet meer opbrengen zodat er beslag op zijn bezittingen werd gelegd. In 1667/1668 is hij overleden. Zijn vrouw erft de hoeve, in 1671 wordt Cornelis Boxmeer de nieuwe eigenaar. Nog binnen een jaar is er weer een nieuwe eigenaar, Johan Bruijnixcs. In 1681 Verdrinkt Johan Bruijnixcs met zijn echtgenote tijdens het schaatsen. De kinderen erven de hoeve. Uiteindelijk zijn Johan Rochman en Johan Paters de eigenaren van de hoeve.
Zij richtten de rosoliemolen op in 1695 voor fl.1700.
Op 10 januari 1695 draagt Johan Paters de halve oliemolen met alle rechten en toebehoren over aan Johan Rochman.
Rochman verhuurt de molen in 1697 aan Claes Scheij, Claes is ook de pachter van de watermolen 'Ter Steen'te Middelrode.
In 1721 is J.Rochman overleden. Daar er geen kinderen zijn en de echtgenote ook reeds was overleden ging het een en ander over naar familieleden.
Uiteindelijk komt de familie Van Bommel in het bezit van de gehele rosoliemolen.
In 1802 verkopen de kinderen van Martinus van Bommel alles aan de familie Van der Pas.
Vermeld werd:'een paardenoliemolen met twee losse stenen of lopers en zo goed als nieuw gebouwd huis, schuur, varkenskooi, een hof met palmen afgemaakt aan Francis van der Pas voor fl 4050.
Geert van der Pas huurde de molen de overige goederen kwamen in het bezit van Johannes Veerdonk.
De hoeve met rosoliemolen bleef tot 1912 in het bezit van de familie van der Pas.
Op 11 dec. 1912 vindt een openbare verkoop plaats. Antonius van der Donk wordt de nieuwe eigenaar. In 1935 wordt er flink verbouwd, mogelijk is toen het aangebouwde rosmolengebouw gesloopt.

Er is van deze molen een (uitvoerig) artikel geschreven in het blad van de Heemkundekring De Plaets te Berlicum (NBR)

Informatie van Kees Loeve, 21-2-2012
nog waarneembaar

Bij de woning van architect v.d. Heijden aan de Bleijendaalseweg 8 ligt een molensteen uit de ros-oliemolen uit de Doornhoek.