Molen Voormolen, 's-Gravenzande

's-Gravenzande, Zuid-Holland

's-Gravenzande
oostzijde Langestraat, zuidzijde Van de Kasteelestraat
Westland, Zuid-Holland
Westland

geschiedenis
Reeds in 1318 kende de stad 's-Gravenzande twee korenmolens: deze Voormolen, die ten tijde van de reformatie zou worden verwoest en de Achtermolen, die al in 1270 bestond en gelegen was aan het einde van de huidige Molenstraat.

Op een kaart uit het Kaartboek van de landen behoord hebbende aan het klooster der Maria Magdalena Regulieren van Bethanien te 's Gravezande, vervaardigd op last van den prior Anthonis Pieterz. van Oudenhoven door Coenraet Oelenzn., 1566 (in kaartcollectie op www.gahetna.nl) zijn beide molens weergegeven.

Op 28 oktober 1577 werd voor de erfpachtsom van 2 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor twee korenmolens in den Ambacht van 's-Gravenzande verstrekt aan Adriaen Duijck, rekenmeester van Holland. Waarschijnlijk betrof dit de reeds bestaande Voormolen en Achtermolen.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

De coördinaten van de molen zijn een schatting op basis van onderstaande kaart.