Molen Waddincxveense Molen, Gouda

Gouda, Zuid-Holland

Schieland
Broek F (1) 916 (molen al weg)

In 1492 namen de Hoogheemraden van het land van Tuil het besluit om twee molens te bouwen.
Bron: Middeleeuwse watermolens in Hollands polderland, A. Bicker Caarten, 1990, p. 148.

In 1492 werden door de polders van Zuid-Waddinxveen en Broek, Thuyl, Grote Nesse en Korte Akkeren twee watermolens aangelegd. In drie aktes is het verloop van het besluitvormingsproces te volgen. De aktes betreffen deze molen, voor rekening van Zuid-Waddinxveen, en de Moordsche Wip, voor rekening van Broek (later opgegaan in Moordrecht).

In 1553 werd waarschijnlijk van deze molen het eigendom overgedragen en namen de nieuwe eigenaren de verplichting over de molen te blijven draaien tegen betaling door de oude eigenaars. Waarschijnlijk was het economischer om de bovengenoemde twee nabij elkaar gelegen molens te laten draaien door één groep molenaars.

Streekarchief Midden-Holland, Gouda Regesten, Toegangsnummer ac1, Nadere toegang 1101:

11 maart 1553
De buren en landgenoten van het Zuideinde van Waddinxveen verklaren dat zij aangenomen hebben het land van Broek en Thuyl met de aankleve van dien met hun beide molens te zullen bemalen; de ingelanden en buren van het land van Broek en Thuyl verklaren dat zij hun molen met toebehoren aan die van het Zuideinde overgedragen hebben en bovendien jaarlijks 31 Carolusguldens zullen betalen.
(Authentiek extract uit het schotboek van Broek, Thuyl en 't Weegje van 1631 in inv.nr. 720).

Bron: Kaart uit: Die Goude, Oudheidkundige Kring Gouda 1947.
Verzameling H. van der Kaay.

De molen is verdwenen, na te zijn onteigend ivm. de bouw van de spoorbrug over de Gouwe.
Bron: onbekend.

De molen staat nog wel aangegeven op de kadastrale verzamelkaart van 1828, maar niet meer op het minuutplan.