Molen van Geerlings, Pesse

Pesse, Drenthe

pelmolen

Pesse
in het Pesser Lageveld
Hoogeveen, Drenthe

geschiedenis
Een derde molen te Pesse verrees als pelmolen met octrooi (dwz. alleenrecht voor 30 jaar) in 1739 ten noorden van Hoogeveen in het Pesser Lageveld.
Bron onbekend.

De eigenaars van de Pesser korenmolen (Tenbruggencatenummer 02752 e) procedeerden in 1750 tegen Jan Geerlings te Hoogeveen die op zijn molen in het Pesserveld, in de markte van Pesse, boekweit maalde, zonder daar recht op te hebben. Geerlings verweerde zich met het argument dat de plaats van de molen onder de 5000 Morgens viel, dus onder de jurisdictie van de Heer van Echten, maar daarmee was men het niet eens: hij moest zich onthouden van het malen van koren op zijn windmeule en een vergoeding betalen voor de geleden schade.

De termen Pesserveld en Pesserlegeveld werden door elkaar gebruikt; zoals bijvoorbeeld in de haardstedenregisters.

Bron: Informatie Geert Mulder, 9 mei 2013.