Molen De Vergulde Wallevisch, Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek, Zuid-Holland

oliemolen, korenmolen

Krimpen aan de Lek
Krimpenerwaard, Zuid-Holland
Krimpenerwaard

geschiedenis
Molen 'de Eendracht' heeft vermoedelijk een voorganger gehad, 'de Vergulde Wallevisch'. Deze molen met zijn oorsprong in 1736 werd gebouwd in opdracht van Krijn van Holst en werd gebruikt voor het persen van zaden en als graanmolen.
Bron: Hist. Ver. Krimpen aan de Lek.

Op 12 september 1736 kreeg Krijn van Holst, broer van de eigenaar van De Karper (Tenbruggencatenummer 08613), toestemming voor de bouw van een oliemolen met een "dubbel en enkel werk". De molen kon tevens tarwe malen voor de stijfselindustrie. De naam van de molen hield verband met de andere activiteiten van de familie Van Holst.

Bron: "Een molen in de geschiedenis, de geschiedenis in een molen", Zaagmolen Weltevreden Krimpen aan de Lek, 1992 Stichting Zaagmolen Weltevreden. Met dank aan H. van der Kaay.

Amsterdamse courant, 10 augustus 1765:
"Uit de hand te koop een ongemeen welgeconditioneerde en zeer geleegen WIND-OLY-MOLEN, staande te Krimpen aan de Lecq; te bevragen by den Schout aldaar."

Noordhollandsche courant, 25 juni 1781 / idem ook op 4 juli 1781
UIT DE HAND TE KOOP TOT AFBRAAK, een dubbelde WIND-OLYMOLEN, met al zyn toebehooren, of ieder apart, staande te Krimpen op de Lecq, kunnende by verplaatzing weder opgebouwd en ruim 90 voet vlugt, maalbaar gemaakt worden tot een Ambachts Water-Molen of andere Fabrieken: Te bevragen by Eigenaars Gerrit en van Holst aldaar.

Diemer- of Watergraafsmeersche courant, 17 juni 1782.
"De Dubbelde WIND- OLYMOLEN, te Krimpen op de Lecq, om afte breken, is nog uit de Hand te Koop: Te bevragen by G. en C. VAN HOLST aldaar."