Molen Zwetpolder, Zwetmolen, Woubrugge

Woubrugge, Zuid-Holland

Woubrugge
ten NW van de Zwetwatering (Zwetweg) n.z.
Kaag en Braassem, Zuid-Holland
Rijnland

geschiedenis
Op 18 maart 1662 werd besloten de polder echt te bedijken en ter vervanging van het eerste molentje aan de Zwetwatering een nieuwe wipmolen te plaatsen, "een goede stercke ende suffisante moolen". Deze ging vanuit een nieuw te graven poldertocht, de Meerdijkse Watering, op de Zwetwatering uitmalen.

In 1741 werd de dijk van de Zwetpolder een stuk naar binnen gelegd omdat de oude niet geschikt was tot polderdijk van de nieuwe Vierambachtspolder (Tenbruggencatenummer 01005 b), waarvan de Zwetpolder deel zou gaan uitmaken. Hierbij werd de polder dus een stuk kleiner. De Meermolens begonnen in 1739 te malen, de ingelanden van de Zwetpolder kregen echter nog tot 1741 de tijd om de (natte) uitvening te voltooien.

In 1741 werd de wipmolen vervangen door een duiker en werd de Zwetpolder dus echt deel van de Vierambachtspolder.

Overigens brak op 9 januari 1788 de Zwetpolderdijk opnieuw door, waardoor de hele Vierambachtspolder onderliep! Oorzaak waren mollengangen in de dijk. Omdat het 14 m diepe stroomgat onmogelijk gedicht kon worden, werd opnieuw een inlaagdijk gelegd met zand uit de Zemelpolder en klei uit een polder bij Nieuwerbrug, waardoor de Zwetpolder nogmaals kleiner werd.

Bron: De Zwetterpolder, artikel door Jan Lunenburg in Jaarboekje Rijnlandse Molenstichting 1988. Met dank aan H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van het HHR Rijnland uit 1687.