Molen (korenmolen), Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep, Noord-Holland

(korenmolen)

Nieuw-Vennep
Haarlemmermeer, Noord-Holland
Meerlanden

geschiedenis

De fundering werd in 1858 door metselaar Maarten van Daalen gelegd voor landbouwer Jan Tensen, die de vergunning overnam van korenmolenaar Johannes Zonneveld. De Oudshoornse houthandelaar Stephanus Piek liet de molen eind 1858 verder opbouwen.

De molen verbrandde door blikseminslag op donderdag 13 augustus 1885.

Bron en complete geschiedenis: website Bar-Steakhouse d' Oude Molen.

Leidsch Dagblad, 23 april 1885:
Gisteren te zeven uren geraakte een houten vertrek en een daarnaastzijnde paardenstal, gebouwd tegen de korenmolen van J. Dam te Nieuw-Vennep, in brand; door spoedig aangebrachte hulp is de molen gespaard gebleven. De brand is vermoedelijk ontstaan door het in brand raken van stroo dat bij een steenen kookfornuis lag. Het verbrandde was verzekerd. Een paard zal vermoedelijke aan de bekomen brandwonden sterven.

Schuitemakers Purmerender Courant, 16 aug. 1885 p. 2/4:
Donderdag middag omstreeks 3 uren is in de Haarlemmermeer afgebrand de korenmolen van J. Dam, te Nieuw-Vennep, naar men zegt door het inslaan van den bliksem. Alles was tegen brandschade verzekerd.