Molen Noordermolen, Purmerend

Purmerend, Noord-Holland

Hoornsche Poort
Waterland

gesloten voet
3 koppel maalstenen

geschiedenis
Volgens onderstaande bronnen werd deze molen gebouwd in 1578 en maalde tarwe, rogge en mout. Echter op zijn kaart van Purmerend uit ca. 1560 tekende Jacob van Deventer op deze positie al een standerdmolen. Dat kan deze molen zijn, het bouwjaar is dan natuurlijk onjuist, of een voorganger.

In 1628 moest Jan Arisz. Molenaar om prijsafspraken met zijn broer op de Zuidermolen te voorkomen, de molen verkopen aan Gerbrandt Pietersz. en Pieter Klaasz. Knecht.

In 1657 werd hij gemoderniseerd en kwamen er drie koppel maalstenen in.
In 1674 woei de molen om maar werd hersteld.

Rond 1700 werd de standerdmolen vervangen door een achtkante stellingmolen.

Bronnen:
- "Verdwenen korenmolens in Purmerend", Jack Otsen met dank aan Dick Bunskoeke, Jaarboek Waterland 1994.
- "Verdwenen korenmolens in Purmerend", artikel door Jack Otsen in "Nederlandse Historiƫn" 1995 nr. 1.

Onderstaande acte werd aangetroffen in de Transportregisters van de Banne Westzaan, gemeentearchief Zaanstad onder nr. 1566-157/160. De acte is niet gedateerd, maar werd vermeld tussen actes die op 11 januari 1608 en 20 maart 1609 werden opgemaakt. Hij moet dus uit deze periode dateren.

"Lujyt Jansz, moolenaer, onsen inwonende buerman, bekent gekocht te hebben van jacop Pietersen Aris, poorter der stede van purmerent een coornwintmoolen, staende opt stats blockhuijs bij de noorderpoort met een huijsgen ende erve mitsgaders die oude moolenworf daer die moolen eertyts op placht te staen, staande binnen derselver stede over die weer. Belent ten z. Klaes Janse Kes'huis, t.n. die statssloot."
De gerechtigheid van het blokhuis behoorde aan de stad. Onderpand: de molen en een stuk land met het huijsje genaamd dat Mat, in de Middel aan de weg. Dit was een erf in Westzaan. Luyt Jansz was daar meelmolenaar op de molen die later als De Goudsbloem bekend raakte. Het is niet duidelijk of hij de Purmerender molen naar Westzaan liet verplaatsen.
Ron Couwenhoven, 14 juni 2016.

Kennelijk stond de molen dus voordien op een iets andere locatie.