Molen (korenmolen), Buurse

Buurse, Overijssel

Buurse
aan de hoofdweg ten z.o. van Buurse op de Braam
Haaksbergen, Overijssel
Twente

geschiedenis
Op 17 januari 1851 werd er een verzoekschrift ingediend door H.W. Bruins en H.J. Gallois voor tijdelijke vrijdom van grondbelasting voor de door hun nieuw gebouwde molen op de Braam.
Het eerste graan werd gemalen op 27 november 1850.
De molen stond op de plaats waar nu het huidige Natuurvriendenhuis op de Braam is.
De toenmalige mulder G.H. Schoep kreeg op 3 november 1879 verbaal omdat hij ongeijkte gewichten had gebruikt.
Kort daarna werd de molen gekocht door Theodorus van Mast, die de molen liet verplaatsen naar Buurse.

Gegevens afkomstig van Historische Kring Haaksbergen.

Notaris Blijdenstein uit Wierden adverteeerde op 28 maart 1854 in de Opregte Haarlemsche Courant dat er vanaf 5 april biedingen gedaan konden worden op de pelmolen de Bramermolen, op de Braam in Buurse, gemeente Haaksbergen. Veertien dagen later zou de definitieve toewijzing worden gedaan. De nieuwe eigenaar kon de molen op 1 mei 1854 aanvaarden. Blijdenstein vermeldde erbij dat het om een voor enkele jaren nieuw gebouwde pelmolen ging.
Informatie van Ron Couwenhoven, 31 dec. 2012.

De locatie is gebaseerd op de beschrijving.