Molen Grutterij aan de Rozendaalstraat, Monnickendam

Monnickendam, Noord-Holland

Monnickendam
Rozendaalstraat
Waterland, Noord-Holland
Waterland

geschiedenis
De broer van Jan Jacobsz Catwoud (zie Tenbruggencatenummer 08463) genaamd Jacob Jacobsz werd ook grutter, want op 23 september 1704 (ORA 3567) verkocht hij aan Symon Hals een grutters neringe op 't Zand (verp. nr. 718,nieuw 539) en twee huysgens onder één dak op de Rozendaalstraat (verp. nr. 847), die gebruikt worden als 'n grutmolen en stalling.
Waarschijnlijk omdat Arent Koel, de tweede grutter in de Kerkstraat (zie Tenbruggencatenummer 08462), in 1694 stierf en zijn zoon Willem zich als grutter te Amsterdam vestigde (zie ORA 35765 dd. 7 februari 1707), was er weer plaats gekomen voor 'n vierde grutter.

Bron: Waar 't paardje de molensteen in beweging bracht, artikel door L. Appel in Jaarboek 1979 van Vereniging Oud Monnickendam.

NB De locatie geeft slechts de Rozendaalstraat aan, niet de exacte plek van de molen.