Molen Grutterij van Arent Koel, Monnickendam

Monnickendam, Noord-Holland

Monnickendam
Kerkstraat 43
Waterland, Noord-Holland
Waterland

geschiedenis
Op 18 juni 1650 (ORA 3573) wordt deze grutmolen als "'n nieuwe" vermeldt. Hij stond op de zuidhoek van de Kermergracht (verp. nr. 680, nieuw 503, het huidige huisnr. 43).

Op 11 mei 1669 (ORA 3574) vestigde zich daar Arendt Willem Koel in 't huwelijk hebbende Niesgen Claesdr Bonteboers. Hij nam als wettige crediteur van Jacob IJsbersz Grutter dit huis en erve, mitsgaders grutmolen ofte grutterij met de gereedschappen en toebehoren van dien over bij 'n openbare verkoop door de Heren van 't gerecht.

Uit 't verpondingsboek vernemen wij dat deze gruttersmolen nog in october 1689 existeerde (G.A. M.dam nr. 289). Arent Koel betaalde toen voor 't huis en erve aen de westzijde van de Kerkstraat (verp. nr. 680) ƒ 4.5.-. Dus op 7 huizen afstand was al een concurrent gevestigd, zie Tenbruggencatenummer 08463.

Arent Koel werd op 9 april 1694 te Monnickendam in grafrij 15 nr. 17 in de Grote Kerk begraven.

Bron: Waar 't paardje de molensteen in beweging bracht, artikel door L. Appel in Jaarboek 1979 van Vereniging Oud Monnickendam.