Molen Windmolen op Bottendaal, Nijmegen

Nijmegen, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Windmolen op Bottendaal
modeltype
Standerdmolen
functie
runmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08443
oude dbnr.
V6140
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Nijmegen
plaatsaanduiding
Bottendaal, begin van Graafseweg, noordwestzijde
gemeente
Nijmegen, Gelderland
streek
Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen
geo positie
X: 187277, Y: 428112
N: 51.84066, O: 5.85556

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
Bij nadering van de Fransen in 1794 werd deze molen naarstig afgebroken, uit vrees dat de vijand zich er zou verschansen
Bron: "Geschiedenis van de Witte Molen Nijmegen 1760 tot heden".
jnjv
-----

Jacob van Deventer tekende rond 1560 ten westen, zuiden en oosten van Nijmegen 13 molens waaronder deze (uitsnede kaart zie dbnr. 17555). In de stad, inclusief de vestingwal, tekende hij geen molens. Binnen enkele tientallen jaren nadien zijn, in verband met de tachtigjarige oorlog, een aantal van de molens (4 of 5) naar de vestingmuren van Nijmegen verplaatst, maar zeker niet allemaal. Buiten de stad resteerden zeker 3 molens, waaronder deze en dbnrs. 5621 en 17037. Derhalve zijn in die periode zeker 5 tot 7 van de molens helemaal verdwenen.

Deze molen staat, voor zover uit de kaart is op te maken, op dezelfde plaats als de latere Buitenmolen. Aangenomen wordt dan ook dat deze molen de voorganger is van de Buitenmolen, hoewel die molen ook pas enige jaren later gebouwd is. Of de molen ook echt een runmolen was, is onzeker (bron ontbreekt). Op een panorama van Nijmegen uit 1702 van M. Berkenboom (rijksmuseum.nl, objnr. RP-P-OB-83.130) staat buiten de molenpoort 1 standerdmolen, voor zover te zien op deze positie.

De positie van de molen is enerzijds gebaseerd op de kaart van Van Deventer. Omdat daaruit blijkt dat de molen ongeveer, zo niet exact, ter plaatse van de Buitenmolen stond, zijn de coördinaten van die molen ook gebruikt voor deze molen. Daarbij dient wel een slag om de arm gehouden te worden.

aanvullingen

trivia
Op de tekening van de Witte Molen van Hendrick Hoogers staan links en rechts van de Runmolen diverse molens getekend, waaronder ook deze molen.
-----

In 1532 (jaartal klopt niet, kaart van Jacob van Deventer dateert van ca. 1560, Red.) stonden er niet minder dan twaalf windmolens buiten de Molenpoort, Zij bevonden zich, om de stijgwind te benutten, vrijwel zonder uitzondering, op de westelijke helling van de stad tussen de Kronenburgertoren en de Hoedberg.

De molenaars lieten gaandeweg hun oog vallen op de stadswallen, die in het begin van diezelfde zestiende eeuw waren opgeworpen.

Toen rond 1580 de ligging van de molens vóór de stad onhoudbaar werd - de Tachtigjarige Oorlog woedde immers en een belegering zou de stad van haar graanvoorziening afsnijden - ging het stadsbestuur ertoe over om op haar kosten de molens op de wallen te laten herbouwen.

Bron: "Geschiedenis van de Witte Molen Nijmegen 1760 tot heden".
jnjv

Zoals boven gemeld werden waarschijnlijk slechts 4 of 5 molens naar de stadswallen verplaatst, allen (of opvolgers) te zien op bovenstaand panorama.