Molen De Rode Toren, Alkmaar

De Rode Toren

Alkmaar
noordoosthoek van de oude stad
Alkmaar

Ronde molen

geschiedenis
Jacob van Deventer tekent op zijn kaart van Alkmaar uit ca. 1560 twee windmolens binnen de stad (uitsnede zie boven). De zuidelijke standerdmolen is dbnr. 13685, voor deze noordelijke molen zijn waarschijnlijk de volgende windbrieven verleend:

Op 22 januari 1551 en 11 december 1560 werden voor de erfpachtsom van 3 karolus guldens windbrieven (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Alkmaar, binnen de stad, verstrekt aan Engel Engels, van Alkmaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Met name de toevoeging 'binnen de stad' duidt op deze grondzeiler die Van Deventer tekende.

Het Regionaal Archief Alkmaar meldt op Oneindig Noord-Holland het volgende:
"De Rode Toren bevond zich op de hoek Bierkade-Wageweg en maakte deel uit van de vestingwerken van Alkmaar, die aangelegd werden in de periode 1525-1550. Het was een forse ronde toren, die in 1550 omgebouwd was tot molen. Tijdens het Beleg van Alkmaar vond op 18 september 1573 een stormaanval plaats bij de Friese Poort en bij de Rode Toren. Nog in 1573 werden de resten van de Rode Toren verwijderd en werd ter plekke een klein bolwerk aangelegd. Hierop werd in 1574 de molen 'De Rood' gebouwd."

Uit de periode rond ca. 1550 is maar één Engels Engels bekend uit het persoonsregister van Alkmaar (zie Regionaal Archief Alkmaar) en wel Engels Engelsz Tijndman of Thijndmans. Hij is zelf overleden in 1559, dus wellicht dat de 2e verstrekte windbrief daarmee te maken heeft (mogelijk is de brief verstrekt aan zijn erven en is dat weggevallen bij het maken van de index).

Voor de coördinaten van de molen zijn dezelfde gebruikt als voor molen De Rood.

RAA, Archief van de gemeente Alkmaar, 1325-1815
1391 Aankomsttitel van een tijdens het beleg afgebroken kamer en erve bij de Rootoren en behorende tot de Roomolen, afkomstig van Harmen Aertsz. 5 januari 1576. reg.nr. 335.
1576, januari 5. Cornelis Heyndricxsz. Rabbi en Cornelis Reijersz., schepenen in Alckmaer, verklaren dat Harmen Aertsz. Biersteecker, bekend heeft betaald te zijn door burgemeesters, wegens een tijdens het beleg afgebroken en in de walle geworpen camer en erve, behorende tot de Roedemolen en gestaan hebbende bij de Roedetoorn, belend ten noorden de stadswalle, ten zuiden Dieuwer Jansdr., stellende ten onderpand zijn huis en erve aan de zuidzijde van Lutkoutdorp, belend ten oosten Sint Annastraet, ten westen Claes Jacobsz. Seylmaecker, voor welke verkoping Cornelis Aertsz. Laeckencoper, zich borg heeft gesteld. Met 2 zegels.