Molen De Roomolen (2e), Amsterdam

De Roomolen (2e)
Standerdmolen, stellingmolen

bolwerk Schinkel

geschiedenis
Deze standerdmolen werd in 1748 volledig door brand verwoest, waarvan Hendrik Tavenier bijgaande tekening maakte.

Op 12 december van datzelfde jaar kregen de eigenaren al vergunning tot herbouw, en aangenomen mag worden dat dat de stellingmolen werd die uit diverse afbeeldingen bekend is.

Bron: "Molenbranden in Amsterdam", artikel van J.H. v.d. Hoek Ostende in maandblad Amstelodamum, begonnen met de Roomolen in Mb. 1987, p. 135 e.v.
Theo Bakker, 26 dec. 2008.

In een begrafenisakte wordt vermeld:
"Christina Konink, Weduwe van Hendrik Stok, ten huijse van haar schoonzoon Gerrit van Oosterom Mr. Molenaar aan de Roomolen op de stadwal bezuijden de Leijdsepoort Betaald 4 gulden."
Gerrit van Oosterom trouwde op 17 januari 1727 met Johanna Stock.
Huub Schrijver, 7 mei 2015.

Testament van Gerrit Thomas van Oostrom en echtgenote, molenaarsbaas van de Roomolen, 20 juli 1756: Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 22 feb. 2022.

Zoals te zien op de plattegrond van Amsterdam van Gerrit de Broen van rond 1732 was deze molen een standerdmolen met stelling. Dit verklaart ook de grote hoogte van de afgebeelde teerlingen. Rond het onderstuk van de molen was een bordes op palen aangebracht.
Bron: "Nogmaals de Roode Molen", artikel door J.H. v.d. Hoek Ostende in Amstelodamum, Mb. 75, p. 31. Verzameling Theo Bakker.