Molen De Kat / Katmolen, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Detail kaart Van Berckenrode, 1615 (zuidelijke korenmolen)

Haarlem
Zuider Buiten Spaarne o.z.
Zuid-Kennemerland

geschiedenis
De Kat of Katmolen stond vanaf 1585 of 1589 aan het Zuider Buiten Spaarne, maar pas in een akte uit 1609 werd de naam vermeld. Deze korenmolen werd speciaal gebruikt voor het vermalen van rogge.

In 1593 werd de molen met grote werf, erf en huis, een paard met wagen en stallen verkocht voor ƒ 2200,=, in 1622 nam ene Jan Rycken een half aandeel in de molen over. Bij de verkoop van een half aandeel door Lucas Paulus van Resouw aan Abraham Pieters Baas in 1658, was de verkoper verplicht de loper van De Bulmolen (Tenbruggencatenummer 08415) mee te leveren.

Uiteindelijk werd De Kat, na te zijn uitgekocht, omstreeks 1677 gesloopt.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

1601: De Catmolen (protocol notaris Engbert van Bosvelt).
1650: De Catmolen buijten de Schalkwijckerpoort.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.