Molen (oliemolen), Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Detail van onderstaand schilderij

Haarlem
Noorder Buiten Spaarne w.z.
Zuid-Kennemerland

geschiedenis

In 1609 werd toestemming gegeven om in de ban van Akendam, op de laan van het Reguliersklooster, een oliemolen te bouwen.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

Op het blad met Schoten enz. van de kaart van Rijnland van Van Berckenrode uit 1615, staat bij het Reguliersklooster aan het Spaarne een standerd-oliemolen. Aangezien dit niet echt "aan de laan" is, kan bovenstaande ook betrekking hebben op de molen op de hoek van de oprijlaan en de Schoterweg (Tenbruggencatenummer 17145).
Red.

SA Dordrecht: DTB 11 Huwelijksregister Augustijnerkerk, 03-11-1647 Pieter Janssz., olijslager, jongman van de Hoef, woonende buijten de Sluispoort, en Maijken Ariens, jongedochter van Alblasserdam, woonende in de gebrande buijrt . Dit echtpaar is echter op 11-05-1653 naar Haarlem vertrokken (uitgaande attestatie ref.DTB.11.20.2). In Haarlem zijn ze ingeschreven: GA Haarlem Lidmaten NH DTB.5 1647-1660 / 1653 blz.105 (blz. 114 van 656 afbeeldingen) Pieter Jansz. en sijn vrou Maijke Ariaans, woon: buijten op ’t sparen in de oliemolen. Attestatie van Dordrecht.

Informatie van H.P. Noppen, 14-01-2023

trivia

Schilderij van Hendrick Cornelisz Vroom: Gezicht op Haarlem vanaf het Noorder Buiten Spaarne, ca. 1625. Collectie Frans Hals Museum.