Molen De Grote Molen, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

onbekend

Haarlem
Zuider Buiten Spaarne o.z.
Zuid-Kennemerland

geschiedenis
In 1492 stond aan het Zuider Buiten Spaarne een molen met de naam De Grote Molen. Molenaar Fop Pieters mocht vanaf 1511 zeven jaar lang geen mout malen binnen de stad Haarlem met de molen die toen ƒ 450 waard was.

De waarde van een half aandeel zakte van ƒ 460 in 1541 naar ƒ 242 in 1568, terwijl de afgebroken hele molen in 1569 van de hand ging voor slechts ƒ 180. De molenaar Pieter Henricx verkocht toen aan Jacob Pieters van Nyerop "het getimmerte van een molen gestaan buiten de Schalkwijkerpoort tussen het memory land aan de zuidzijde en de vrouwenbroeders binnen Haarlem aan het oost en noorden, met in het westen de Heereweg." Het is niet helemaal duidelijk wanneer precies de molen werd afgebroken.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

1509: De Groote molen buijten de Schalckwijckerpoort.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.