Molen De Jerusalem, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

runmolen

Haarlem
Zuid-Kennemerland

verwoest
geschiedenis
De molen werd de eerste keer vermeld in 1491, toen kocht Pieter Mairts een achtste deel ervan. In 1508 werd deze molen voor het eerst De Jerusalem genoemd, toen de weduwe van Claes Arysz voor ƒ 34 het achtste deel verkocht aan Outger Mairts.

Gedurende de zestiende eeuw zijn er vele transacties van achtste en zestiende delen bekend gebleven, tenslotte kocht Jan Claesz. Laerl in 1567 de hele molen voor ƒ 800.

De Jerusalem werd in de nacht van 25 op 26 juli 1572 verwoest tijdens het Beleg van Haarlem. Later werd op dezelfde plek De Spring in 't Veld/ Boertie gebouwd.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

1513: Jerusalem buijten de St. Janspoort.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.