Molen De Volmolen, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort
aan de Kamperbuitenpoort, aan de Middensingel
Amersfoort, Utrecht
Eemland

Bron:
De molens van Amersfoort, artikel door J.D.H. van der Neut in Molenboek Provincie Utrecht 1972. Met dank aan H. van der Kaay.

27-11-1609 Overeenkomst over gebruik van de molen Tweede partij: Gerrit Henricxzn. Henrick Willemszn. Hubert van Breweerdt, den ouden, Hubert van Breweerdt, de jongen, Wouter Thijmonszn. Eerste partij: Harman van Hagenouwen, Henrick te Hart, Evert Claeszn, Jan Peterzn. (alias ouwer)

20-01-1611 Verkoop kwart aandeel watervolmolen buiten de Camppoort door Evert Claeszn. A Henrick Willemszn. Objecten: Het vierde deel "met zijn rechten" van een "watervulmolen" (= volmolen), waarvan Harman Jacobzn., Henrick Tecart (c?) en Jan Peterzn., houwer, ieder een kwart bezitten Grutterij van Dirk (ten) Brink buitenrosgrutmolen 1832-weg Teut 11 1830 en 1840 Dirk ten Brink 57 j. Bloemendal Huisnummer: 196 Grutterij van Cornelis Brom buitenrosgrutmolen 1832-weg Weverssingel 42

26-08-1797 geboren te Amersfoort, wonende te WeversCingel Huizing-nummer: 220

trivia

Aan het einde van de Kamp lag tot 1838 de Kamperbuitenpoort. Het laat-zestiende-eeuwse bolwerk voor de poort werd in 1965 afgegraven.

De naam is afgeleid de Kamp, het gebied tussen de eerste en de tweede stadsmuur aan de weg naar Zwolle. De poort was kort na 1380 gebouwd, toen in het noordoosten was begonnen met de aanleg van de nieuwe stadsmuur. Het was een rechthoekige toren met een doorgang. De hoofdpoort was verbonden met een voorpoort op de singel tussen de twee stadsgrachten. Omstreeks 1600 werd naar ontwerp van vestingbouwer Adriaen Anthonisz een aarden bolwerk opgeworpen en kwam de voorpoort op het bolwerk te staan.

Begin 1838 werd de Kamperbuitenpoort afgebroken. Het water tussen het bolwerk en de stad werd gedempt, het oude bolwerk werd bebouwd en beplant. In 1965 werden bij de aanleg van een nieuwe Kampbrug ook de resten van de oude Kamperbuitenpoort opgegraven.