Molen De Spindersmolen, Amsterdam

De Spindersmolen
onbekend

aan de Heiligeweg z.z.

geplaatst
geschiedenis
Mogelijk was de molen afkomstig van buiten de St. Anthonispoort, zie Verfmolen buiten de St. Anthonispoort, Tenbruggencatenummer 07254.

De molenaar Jan Roeloffsz. van de Spindersmolen aan de Heiligeweg kocht op 12 januari 1630 voor ƒ 6200 de halve molen De Kraai (Tenbruggencatenummer 08342).

Bron: "Molenbranden in Amsterdam (III) -- De Kraai", artikel in "Amstelodanum" juli/augustus 1989. Met dank aan H. van der Kaay en Theo Bakker.

Mogelijk hield deze aankoop verband met het volgende:

De Zwarte Vlinder in Wormerveer (Tenbruggencatenummer 06664 d) woei in 1630 onherstelbaar stuk. De molenaar Aryaen Cornelisz. kocht als vervanging een windmolen van de erfgenamen van Claes Jansz. van Zaandam. Deze molen was vroeger met vergunning van de Rekenkamer, bij acte van 23 juni 1594 door gebroeders Jan en Gerrit Dircxen, buiten Amsterdam aan de Heilige(n)weg gebouwd, daarvan was echter de windbrief verloren gegaan. De molen was waarschijnlijk een wipmolen, want zo staat hij in het kaartboek van de westkant van de Zaan getekend.

Hoe dit te rijmen valt met de bewering dat de molen in Wormerveer "met zeer groote kosten bequaem tot een korenmolen werd gemaakt" is onduidelijk, de molen had dus in Amsterdam een andere funktie.

Bron ondermeer: "De Windbrief" 110-2000. Met dank aan H. van der Kaay.

Naar aanleiding van bovenstaand fragment:

Op 24 juni 1594 werd voor de erfpachtsom van 4 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een 'olijmolen' te Amsterdam, buiten de stad, aan den Heiligen weg, verstrekt aan Jan en Gherrijt Dircxz.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Dat de molen in Amsterdam oorspronkelijk een oliemolen betrof, verklaart de hoge ombouwkosten in Wormerveer.

De molen stond voor 1591 aan de Amstel als eerste molen buiten de Regulierspoort.
Bron: archief mr. J.H. van den Hoek Ostende. Met dank aan Theo Bakker, 8 juni 2009.

trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van de Vierde Uitleg van 1661, waarop de molen nr. 13 heeft.