Molen Tjasker van Popken, Rolde

Rolde, Drenthe
verdwenen molen

foto gezocht

korte karakteristiek

naam
Tjasker van Popken
modeltype
Tjasker
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwijningsjaar
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08333
oude dbnr.
V6089
Meest recente aanpassing
| Geschiedenis

locatie

plaats
Rolde
plaats aanduiding
in het veentje de Ziel/ in het Dongelsveen
gemeente
Aa en Hunze, Drenthe
geo positie
X: 241.212, Y: 555.574
N: 52.98026, O: 6.67084

constructie

modeltype
Tjasker
krachtbron
wind
functie

geschiedenis

De heer B. Suichjes te Rolde heeft in zijn jonge jaren nog met deze tjasker, eigendom van zijn oom, gewerkt. De tjasker diende voor bemaling van een veenplasje nabij de nieuwe weg Rolde-Gieten. Elk jaar werd de tjasker in het voorjaar naar buiten gebracht, en in het najaar weer naar binnen. Voor het opstellen, afbreken en verplaatsen van de tjasker was wel een man of vier nodig; het werk werd meestal als mandagwerk verricht. Bij weinig wind werden er oude zakken aan de wieken bevestigd, die overigens nogal kwetsbaar waren, en vaak moesten worden gerepareerd. Verder moest er vaak het nodige smeerwerk gedaan worden.

De tjasker is zeker tot het eind van de veertiger jaren in gebruik geweest; de heer Suichjes weet zich nog te herinneren dat zijn oom het molentje in de jaren twintig heeft over genomen, en hem dus niet zelf heeft laten bouwen. In die jaren, voordat de bossen er waren, hebben er rond Rolde, Grolloo en Amen veel van die molentjes gestaan. We weten uit andere bronnen dat de bekende tjaskerbouwer Dijksma tussen 1910 en 1927 bijna 30 tjaskers in Drenthe heeft gebouwd.

Deze tjasker heeft tot het eind van de veertiger jaren in de zomermaanden gestaan in een veentje aan De Ziel te Rolde. In de wintermaanden ging de tjasker naar binnen en toen het turfsteken ophield bleef de molen liggen op de zolder van de schuur van de eigenaar. De familie Popken te Rolde heeft de molen geschonken aan de gemeente Rolde, waarna het is opgeknapt door het klusjesbureau "Mensen zonder werk" te Rolde. Sinds juni 1985 is de tjasker opgesteld op zijn huidige plaats

Bron: Stellingnieuws nr. 11 (1985).
jnjv

aanvullingen

trivia

Molen niet op een kaart gevonden. De locatie is gegist op basis van de beschrijving en de top. kaart van 1947.

afbeelding van onze ondersteuners