Molen Korenmolen van Bruchem (2e), Bruchem

Bruchem, Gelderland

Tekening: Jan den Besten

Bruchem
Zaltbommel, Gelderland
Bommelerwaard

geschiedenis
Evenals de meeste molens in de Bommelerwaard behoorde de Bruchemse windmolen met het recht van de wind en het gemaal in Bruchem en Kerkwijk, aan de heren van Kerkwijk. Volgens het Gelderse leenregister bestond deze molen nog op 1 maart 1788. Op die datum namelijk werd Jan Nefkens met de molen beleend en was deze molen in particuliere handen overgegaan. De familie Nefkens was een bekend molenaarsgeslacht.

De standerdmolen van Bruchem woei begin 1694 om, en werd vervangen door een wipmolen. Het bestek hiervan is bewaard gebleven in het archief van de polder Snelrewaard bij Woerden. Onderdelen van de oude molen werden hergebruikt.

Bron: Een bestek uit 1697 van een wipkorenmolen te Bruchem, art. door Erik Stoop en Jan den Besten in Molinologie nr. 11, 1999.
Verzameling H. van der Kaay.

trivia
NB De aangegeven locatie is een gissing op basis van de kadasterkaart 1811-1832, waarop schuin achter Het Molenhuis aan de Molenstraat w.z. mogelijk nog de (toen reeds verdwenen) molen getekend staat.