Molen Rossumermolen (voorganger), Rossum

Rossum, Overijssel

op de hoek Everlostraat - Esweg, aan de linkerkant van de Esweg, Volther Es
Dinkelland, Overijssel
Twente
Weerselo F (2) 439 Gerrit Engelbartink, molenaar

versieringen
Op het nabijgelegen erve Engberman, waar de familie Engelbertink (stichter van de molen) woonde en nog steeds woont, bevindt zich nog een fraaie gevelsteen met daarop een molen, het jaartal 1816 en de initialen GE en LW. , de initialen staan voor Gerrit Engelbertink en zijn vrouw Leida Weusthof. Waarop het jaartal 1816 betrekking heeft is niet duidelijk.

geschiedenis
Deze molen werd rond 1800 gesticht door de familie Engelbertink, als vervanger van een watermolen, zie Tenbruggencatenummer 14862. In 1811 werd de windmolen voor het eerst genoemd, als belending van een gekocht stuk grond. In 1813 betaalde mulder Hermen Engelbertink patentbelasting.

De molen werd in 1837 gekocht door de familie Sanderink uit Volthe.
In een advertentie uit 1864, waarin de molen te koop werd aangeboden, staat de nieuwe molen aangeduid als de Rossumermolen.
In 1888 werd er bij de oude molen een nieuwe molen gebouwd, thans hoek Ervelostraat/Molenweg. De oude molen werd pas afgebroken toen de nieuwe molen gereed was. De oude molen voldeed kennelijk niet meer.

Molenaars waren achtereenvolgens:
- Herm Jan Engelbertink +1820,
- Joann Bertelink +1841 gehuwd met Gesina Engelbertink +1880 een zus van Herm Jan,
- Hendrikus Beukers +1871 gehuwd met hun dochter Joanna Bertelink +1873
- Hermannus Blokhuis +1899 gehuwd in 1872 met de weduwe Beukers geboren Bertelink.

Bronnen:
- Informatie van Mariët Blokhuis, 7 juli 2009. Zie artikel in Molenwereld 2003 juli/oktober, samengevat door E. Esselink.
- De Möl in Rossum/ Voalt, art. door Germarinks-Hennie in nr. 116 winter 2010, Vereniging Heemkunde oalde Gemeente Weersel.
Gevelsteen aan de Oldenzaalsestraat 4.

trivia
De standerdmolen stond op de plek waar zich nu de zogenaamde tuffelkelder (een deels ingegraven aardappelschuur) bevindt aan de Everlostraat, op de grens van de marken Volthe en Rossum.
Het paadje op de kadasterkaart is niet de Esweg maar een kerkepaadje dus de molen stond meer links van de Esweg.

In 1888 is er iets oostelijker op de grens van Rossum en Volthe een nieuwe molen gebouwd, zie database 6088 en is deze standerdmolen afgebroken.