Molen Papiermolen in Hoograven, Utrecht

Utrecht, Utrecht

Utrecht
aan de Vaartsche Rijn o.z.
Utrecht, Utrecht
Vechtstreek

geschiedenis
Peter Jacobsz Bijman bouwde een windpapiermolen in Hoograven, waarvoor hij in 1663 de grond aankocht van houtkoper Willem de With.

In 1666 verkocht hij een deel van het perceel door aan houtkoper Anthonis de With.

In februari 1668 verzocht de papiermaker Pieter Jacobsz een stuk land aan de Vaartse Rijn in erfpacht te mogen krijgen.

Na de verkoop van het molenerf inclusief windmolentje, huis, schuren en loodsen aan Mr. Johannes Pollio op 11 september 1674, verhuisde Bijman naar de stad en zal de papierfabricage ter plekke beƫindigd zijn.

- Zes eeuwen molens in Utrecht, W.A.G. Perks.
- Voorn deel 3.
Beide met dank aan H. v.d. Kaay.

trivia
1255 Akte van transport ten overstaan van het Hof van Utrecht door Peter Jacobsz. Bijeman aan Johannes Pollio van een gedeelte van een akkerland met een huisje, loodsen, schuren en een witmolentje, gelegen langs de Vaartse Rijn onder Hoograven, 1672. Afschrift

1256 Akte van transport ten overstaan van het Hof van Utrecht, door Peter Jacobsz. Bijeman aan Johannes Pollio van al het losse houtwerk, alle ribben, planken etc, van de molen staande buiten Tollesteegh aan de Vaartse Rijn, alsmede het losse werk en gereedschap behorende bij de witmolen staande aan de Vaartse Rijn voornoemd, 1672. Afschrift