Molen (zaag- en pelmolen), Formerum/ Formearum (Femearum)

Formerum/ Formearum (Femearum), Fryslân

N van Formerum
Terschelling, Fryslân
Terschelling
Terschelling C (1) 166 Pieter Cornelis Bos, bouwman

geschiedenis
De molen werd mede opgericht door Jan Feikesz. uit Formerum. Reeds kort na de oprichting verkocht hij op 3 oktober 1733 de helft van de molen voor ƒ 1600 aan Cornelis Feikesz.

In 1773 verkochten Cornelis Feikesz. en Pietje Douwes, weduwe van Jan Riensz., en haar kinderen, de molen weer aan Enne Ennesz. Wijga uit Landerum en zijn broer Cornelis Ennesz. Wijga uit Harlingen.

Enne Wijga was de laatste eigenaar, toen de molen afbrandde. Op de TMK van ca. 1864 staat hij nog aangegeven. Bij het ploegen van het stuk land waar de molen stond zijn wel rode stenen naar boven gekomen.

Bron: Artikel Gortmakerijen te Oosterschelling door Jan van Dieren, in Schylge myn lantse, tijdschrift over de Terschellingse cultuurhistorie, 1987 nummer 1. Met dank aan H. van der Kaay.
MHO