Molen De Kroon, Utrecht

Utrecht, Utrecht
v

korte karakteristiek

naam
De Kroon
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08169
oude dbnr.
V8169
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Utrecht
plaatsaanduiding
Molenstraat
gemeente
Utrecht, Utrecht
streek
Vechtstreek
geo positie
X: 137086, Y: 456528
N: 52.09671, O: 5.12578

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De molen werd op de stadswal benoorden het Wittevrouwenconvent herbouwd nadat hij aan de Biltse Steenstraat moest verdwijnen wegens de bouw van nieuwe bolwerken. De eigenaren waren toen Henrick Dircksz en Goort Jansz.

Uit de navolgende jaren zijn heel wat transacties van hun erfgenamen en opvolgers bewaard gebleven. In 1686 waren Claes Cornelis van Crayenkamp en Jelis van Marcella eigenaars van ieder de helft van De Kroon, zoals de molen toen voor het eerst werd genoemd. In 1728 nam Van Marcella ook de andere helft over.

In 1743 was de molen reeds geruime tijd buiten bedrijf, er kwam echter nog geen toestemming de molen te doen verwijderen.

De eigenaar Willem Jan van Dijk vroeg in 1744 toestemming een nieuwe molen te mogen bouwen op de plaats van de vervallen Probeertoren aan de westkant van de stad, voor het malen van verfstoffen, trippel, tras, amaril, enz. Aangezien de stad alleen toestemming wilde verlenen voor het malen van verfstoffen, ging dit niet door. Na een nieuw verzoek kreeg hij toch de gewenste toestemming. De molenaars van omliggende molens dienden echter het bezwaar in dat de nieuwe molen hun de wind uit de zeilen zou nemen, en de vergunning werd geannuleerd. Daarna probeerde Van Dijk het op de plek van Het Cosgen/ De Gouden Bodem (Tenbruggencatenummer 07734) op het zuidelijke bastion van Vredenburg, doch daar had de molenaar van De Fortuin/ De Eendracht (Tenbruggencatenummer 10130) weer bezwaar tegen.

Van Dijk rekte zijn bedrijf op De Kroon nog tot 1762. Aangezien toen de molenwerf werd afgegraven zal de molen kort daarvoor zijn gesloopt.

Bron: Zes eeuwen molens in Utrecht, W.A.G. Perks. Met dank aan H. v.d. Kaay.