Molen De Rogmolen, IJlst/ Drylts

IJlst/ Drylts, Fryslân

Schotanus, 1664, detail

IJlst/ Drylts
aan de noordzijde van de Geeuw schuin tegenover waar nu nog Molen De Rat staat
Wymbritseradiel

geschiedenis
Na 1649 is deze Rogmolen verplaatst naar de noordzijde van de Geeuw, schuin tegenover de plaats waar nu nog zaagmolen De Rat staat, iets meer in de richting van Sneek. Op de Schotanus-kaart van 1664 staat hij als standerdmolen getekend.

Blijkens aankondigingen in de Leeuwarder Courant van 17-05-1758 en 04-04-1770 bestond die molen aan de Geeuw nog lang (wellicht nog in 1796, LC 16-07-1796). Nadien is de molen verdwenen. Op de eerste kadastrale kaart van IJlst uit 1826 is de molen niet ingetekend.

Meldingen na 1826 betreffende een korenmolen in IJlst hebben betrekking op zaagmolen De Rat die destijds niet alleen als houtzaagmolen fungeerde, maar ook korenmolen.

Bronnen: Monument van de maand: Houtzaagmolen De Rat, door A. Bokma, 1989. Met dank aan H. van der Kaay.
Melding van Dick Bunskoeke, 29-10-2016.