Molen (ros-oliemolen), Doesburg

Doesburg, Gelderland

Doesburg
Oliemolensteeg/ Bergstraat
Achterhoek en Liemers
Doesburg C (1) 216 (schuur) Bart Nieuwenhuis, tuinman [?]

geschiedenis
Meipoortstraat 59. Laatgotisch huis welks voorgevel in de top is versierd met twee nissen die halfronde bogen en kwartholprofielen hebben. Overigens is de gevel zowel ten aanzien van de pui als van de afdekking van de top later sterk gewijzigd. De achterzijde heeft een trapgevel met gemetselde ezelsbruggen. Achter deze trapgevel is naderhand een aanbouwsel opgetrokken, waarin eertijds een rosmolen was gehuisvest, en dat in de gevel aan de Bergstraat in ankers het jaartal 1611 toont. Deze rosmolen heeft verminkte kruisvensters met bakstenen togen. Het huis aan de Meipoortstraat verkeert in vervallen toestand, de rosmolen in een uiterste staat van bouwvalligheid.
Bron: Het kwartier van Zutfen, E.H. ter Kuile, 1958, uitg. Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

De naam Oliemolensteeg en het gebouw aan de overkant ervan met de naam 't Meulenhuus, duiden op de aanwezigheid van een oliemolen. In het kadaster 1811-1832 wordt niets meer vermeld over een rosmolen op deze locatie.

Oprechte Haerlemsche Courant, 24 sept. 1707:
"Wert bekent gemaeckt, dat tot Doesburg aen den IJssel in de Bergstraet te huur is een welgelegen Huys, met een Oly- en Grut- Molen, nevens desselfs Gereetschap, om tegens aenstaende St. Victor of Paelsschen daer aen volgende aen te vaerden: Die daer toe genegenheyt heeft, kan sig adresseren tot Doesburg by de Weduwe van wijlen den Heer Burgermeester Johan Brunis."