Molen Meerburgermolen voorganger, Zoeterwoude

Zoeterwoude, Zuid-Holland

Molen 08059 Meerburgermolen voorganger (Zoeterwoude)
Kaartfragment Fl.Balthasar van Berckenrode, 1615

Zoeterwoude
Rijnland

geschiedenis
Op 15 mei 1632 werd het gebied van de Noortmeerburgerpolder en omringend land ingepolderd. In 1655 en 1657 werd de polder vergroot met land aan de Roomburgerwa­tering en aan de Hoge Rijndijk, waardoor een recht­hoekige polder ontstond.

Vanaf 1663 werd de polder bemalen door de Stadsmolen van Leiden (Tenbruggencatenummer 11727). Omdat dat die in 1684 werd verplaatst, liet het polderbestuur weer een molen bouwen op het oude molenerf aan de Meerburgerwatering.

trivia
De molen komt al voor in 1615 op een kaart van 1615 van Fl.Balthasar, B. Florisz. van Berckenrode, zie de externe link.
In 1647 staat de molen ook nog steeds ingetekend.
In 1746 staat de molen ook nog als een wipmolen ingetekend op de kaart van M. Bolstra. De polder heet dan de Roomburgerpolder.