Molen van Van Esch voorganger, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Molen van Van Esch voorganger

's-Hertogenbosch
Deuterenbastion, Vughteruitgang, thans het Wilhelminaplein en beter bekend als Heetmanplein
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
Deze molen stond eerst buiten de Vughterpoort. Vanwege de belegering van de stad (in 1585?) werd hij verwoest. In 1597-1598 werd hij zonder toestemming van Brussel getransporteerd naar de wal bij de Vughterpoort. Waarschijnlijk werd de molen bij de belegering door Maurits opnieuw zwaar beschadigd in 1601. Pas op 4 mei 1613 werd vergunning verleend om de molen binnen de stad te mogen laten staan.

Waarschijnlijk brandde de houten molen in 1715 af, waarna hij werd herbouwd in steen.

Bron: "Molenwandeling over de stadswal", artikelenreeks door Nico Jurgens, in "Bossche Bladen" 1997 (Stadsarchief). Verzameling H. van der Kaay.

De molen staat op een "Carte Figuratief", aanwezig in het nationaal archief, van molens op de wallen van 's-Hertogenbosch uit 1693 en is daar aangegeven als D: molen van de erfgenamen van de ontvanger Focanus (foto nummer 0069799 in de beeldbank van Erfgoed 's-Hertogenbosch).