Molen De Lieffde, Weesp

Weesp, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Lieffde
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08007
oude dbnr.
V5568
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 08007 De Lieffde (Weesp)
detail onderstaande prent

locatie

plaats
Weesp
plaatsaanduiding
bastion Bakkerschans
gemeente
Amsterdam, Noord-Holland
streek
Vechtstreek
geo positie
X: 131709, Y: 480167
N: 52.30898, O: 5.04569

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
In 1626 kocht molenaar Jan Reijersz. voor 700 gulden een stuk grond waar hij een achtkante molen bouwde die werd aangeduid als 'bakkersmolen'. Al in 1627 verkocht hij de molen aan de bakkers Adriaen Govertsz. en Willem Barentsz. In 1628 kocht bakker Willem Govertsz. de helft van Adriaen Govertsz. Twee jaar later had de molen weer twee nieuwe eigenaars waaronder Cornelis Govertsz. Hij wordt genoemd in onderstaande windbrief waarin de bakkersmolen ook de officiƫle naam De Lieffde kreeg.
-----

Op 3 augustus 1665 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen genaamd De Lieffde staande beoosten de Vecht, buiten de Lange Brug, in de jurisdictie van Weesp, verstrekt aan Cornelis Govertsz. Op dezelfde dag werd aan 5 andere molens in Weesp ook een windbrief verstrekt. Dit betrof een ambtelijke inhaalslag ten aanzien van al bestaande molens.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

-----

Cornelis verkocht zijn deel in de molen en toebehoren voor 4870 gulden in 1670 aan zijn zoon Govert Cornelisz. Via een tussenhandelaar werd de molen in 1677 voor 3000 gulden verkocht aan joffer Richmont Wessels.

In 1719 waren Leendert en Marie Cramer eigenaar van de molen. Ze verhuurden hem aan Evert van Engelen, die hem weer onderverhuurde aan zijn broer Servaes. Servaes van Engelen kocht de molen in 1722 voor 3900 gulden.

Rond 1770 verkochten de broers Van Engelen de molen voor 7000 gulden aan Hendrick Bindervoet, maar hij bleef hen 3000 gulden schuldig. 5 jaar later erfde zoon Pieter Bindervoet de molen. De Van Engelens daagde Pieter om de restschuld voor het schepengericht nadat zij hem kennelijk eerder met de dood bedreigd hadden. Pieter werd in 1777 in het gelijk gesteld, de Van Engelens werden veroordeeld voor de proceskosten.

In 1809 werd Arie Jonkhart eigenaar van de molen. In de nacht van 9 op 10 juni 1816 brandde de molen op de Ossemarkt tot de grond toe af.

Bron en verdere informatie: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.

aanvullingen

trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting.
-----

Afbeelding zie ook dbnr. 5573.
-----

Bastion de Bakkerschans.

Aan de noordzijde van de Ossenmarkt ligt het bastion Bakkerschans. De naam werd ontleend aan de functie van de windmolen die hier in 1672 stond. De molen De Liefde maalde uitsluitend graan bestemd voor de lokale bakkers. De molen profiteerde optimaal van de vrije windvang omdat vanaf het bastion een vrij schootsveld van groot belang was.

Stefan Boumans, 25 mei 2010.