Molen d' Ouwe Agtkant 2e positie / De Rooseboom, Weesp

Weesp, Noord-Holland

Weesp
bolwerk De Rooseboom
Vechtstreek

geplaatst
geschiedenis

Deze molen is in of na 1658, maar in ieder geval voor 1665, verplaatst naar deze positie buiten de Sinte-Laurenspoorte. Eerder had hij sinds in ieder geval 1597 buiten de Muiderpoort gestaan. De molen is zonder twijfel verplaatst in verband met de aanleg van de nieuwe vestingwerken rond Weesp.

Op 3 augustus 1665 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een achtkante korenmolen te Weesp, Klinckettenpoort, verstrekt aan De kinderen van Meijndert Jansz.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)
Waarschijnlijk betrof het een ambtelijke inhaalslag ten aanzien van reeds bestaande molens, want op dezelfde dag werd aan nog 5 molens in Weesp een windbrief verstrekt.

De St. Lourens of Klinckettenpoort stond aan het eind van de Hoogstraat. De poort is verdwenen bij de fortificatie van Weesp. Bastion Roozeboom werd pas in 1673 aangelegd, waarschijnlijk rond de bestaande molen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de molen daarbij zelf nog eens verplaatst is.

Jean d'Arrest kocht de helft van de molen, toen genaamd de Rosenboom, in 1726 voor 840 gulden. In 1735 kocht hij de andere helft van Lijsbeth Donselaer-Volkers voor 1000 gulden. D'Arrest was korenbrandewijnbrander en bierbrouwer. De molen fungeerde dan ook als moutmolen. De laatste eigenaar was Abraham d'Arrest die in 1784 aan de Rekenkamer ter Auditie meldde dat de molen door een zwaar onweder op 29 augustus 1783 was afgebrand.

Bron o.a.: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.