Molen De Gunst voorganger, Dussen

Dussen, Noord-Brabant

aan de Dussen
Altena, Noord-Brabant
Dussen-Binnen
Land van Heusden en Altena

geschiedenis
De voorganger van molen De Gunst te Dussen was een standerdmolen, die voor 1708 moet zijn vervangen door de ronde stenen stellingmolen.

De standerdmolen was er al in de 15e eeuw. “Adriaen van Herlaat, Heer van Muilkerk, indertijd zich onderstaan hadde een koorn molen binnen den selven sijnen ambagte te doen maaken of oprigten”. Dussen bezat dus reeds in de 15e eeuw een korenmolen en bij iedere verkoop van de heerlijkheid Dussen-Muilkerk lezen wij dan ook, dat mede was verkocht den “wind ende den Gemaele”. En toch beweerde de Heer van Dussen-Muilkerk, Eduard Jacob van Axele, als opposant tegenover die van Muilkerk Hendrick Aers Doedijns, in 1632, dat "Arent van Laanwijk en Johanna van Herlaer sijn huisvrouw (in 1590) geen prentie gemaakt soude hebbe van de wind en de Malerije”.

Bron: zie externe link

toelichting op de afbeelding:
Collectie / ArchiefKaartcollectie Binnenland Hingman

Beschrijving
Kaart van alle de opkomende gronden en visserijen in den Zuidhollandsen waard, met de grenzen tussen de domeinen van den Prins van Oranje en de Grafelijkheid.
[kopie van kaart uit 1620 vervaardigd door Jacob Jan Symonsz] [complete kaart]