Molen van Strijen, Strijen

Strijen, Zuid-Holland

Hoeksche Waard, Zuid-Holland
Buurtschap Keizersdijk
Hoekse Waard

open voet

geschiedenis
Op 15 januari 1592 werd voor de erfpachtsom van 250 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor korenmolens te Strijen verstrekt aan Adriaen Meens, molenaar te Strijen. Op 13 augustus 1600 werd voor de erfpachtsom van 180 pond een windbrief voor molens te Strijen verstrekt aan Aert Meesz., molenaar aldaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Er mag vanuit gegaan worden dat 'Adriaen Meens' en 'Aert Meesz.' dezelfde persoon zijn. Daarnaast wordt gesproken over meerdere molens, waarschijnlijk een windmolen en een rosmolen.

*Jan Joosten VAN STRIJEN (STRIEN), schepen van Dordrecht 1588, eigenaar van een korenmolen en mede-eigenaar van een wind- en rosmolen te Strijen, overleden tussen 18 mei 1630 en 8 juni 1642.

Uit dit overlijdensbericht valt mede op te maken dat het om een windmolen en een rosmolen ging. Deze persoon was schepen (wethouder) van Dordrecht in 1588. Voor zijn overlijden (1630-1648) was hij kennelijk ook eigenaar van de molens geworden.

Het jaartal op de gevelsteen is niet van de molen, een standerdmolen heeft geen gevelsteen, de steen is waarschijnlijk van een naastgelegen woning of herberg.

*De molen staat o.a. ingetekend op de kaart van Johan Blaeu, 1657
(Toonneel des Aerdrycks, ofte Nieuwe Atlas)

Op de eerste kadastrale kaart van Strijen uit 1818 is het ronde grondplan van de opvolger, een bovenkruier, ingetekend.