Molen van Roemers (1e), Zwaagwesteinde/ De Westereen

Zwaagwesteinde/ De Westereen, Fryslân

Zwaagwesteinde/ De Westereen
0,2 km N kerk in scherpe hoek der wegsplitsing
Dantumadiel, Fryslân

De voorganger van deze molen werd in 1840 gebouwd en verbrandde in 1860.
De molen werd iets oostelijker herbouwd in opdracht van J. Roemers. In de winter van 1876 verbrandde de molen opnieuw en werd weer hersteld in 1877.

De tweede molen van Zwaagwesteinde verrees in 1859, toen Ruurd Lolkes Westra toestemming kreeg een koren- en pelmolen te stichten. Bij vonnis van de rechtbank van 29 december 1859 werd hij echter failliet verklaard, zodat de nieuwe molen in januari 1860 uit de hand te koop was via molenmaker B. Ipema uit Niezijl (Gr.).
In 1873 (2.) kocht Jacobus Hendriks Roemers de molen voor 4283 gulden van Klaas Pieters Iwema te Augustinusga. Onder Roemers brandde de molen af op 24 februari 1875, maar hij besloot meteen tot herbouw.
Waar de verbrande molen stond kan ik niet bewijzen, maar het meest logisch is dat hij op dezelfde plek als de latere stond: dan kan Roemers het achtkant gewoon weer op de onderbouw hebben gezet.
D. Bunskoeke, 24/26 dec. 2010