Molen Tjasker van huize Reestland (1e), Meppel

Meppel, Drenthe

Meppel, Drenthe

paaltjasker
paaltjasker
22 voet ofwel 6,60 m

geschiedenis
De molen stond in de tuin van huize Reestland, Zuideinde 106. Vroeger had de Reest een kronkelend beloop en slingerde langs genoemde tuin, waarin zich een visvijver bevond, die via een rooster in verbinding stond met de Reest. De taak van de tjasker was het verversen van het viswater.

Het was een paaltjasker met een 3,5 meter lange tonmolen. Deze lange tonmolen was nodig omdat de tjasker op een dijkje stond. De molen is gebouwd in 1918 door molenmaker Willem Roelofsz. Dijksma te Giethoorn. Omstreeks 1938 raakte het molentje in verval en ging teniet.

Zijn zoon Roelof Dijksma bouwde daarna een nieuwe tjasker van dezelfde grootte. Bij zuidenwind kon het molentje verbazend hard malen. Omstreeks 1957/58 brak tijdens een storm de tjasker en deze werd niet meer herbouwd.

Bron: Nieuwe Drentsche Volksalmanak 1968, blz. 87.
jnjv

trivia
Deze paaltjasker is gemaakt omstreeks 1918 door molenbouwer Willem Roelofs Dijksma te Giethoorn, de molen had een lengte van 3,5 meter en een vlucht van 22 voet, 6,60 m.

De taak van deze tjasker was om het water in de visvijver in de tuin van Huize Reestland aan het zuideinde te verversen met Reestwater.

NB De aangegeven locatie is een schatting, de situatie is ter plekke nogal veranderd.