Molen Korenmolen van Callantsoog (2e), Callantsoog

Callantsoog, Noord-Holland

Korenmolen van Callantsoog (2e)

Callantsoog
Schagen, Noord-Holland
De Noordkop

geschiedenis
Nadat de standerdmolen waarschijnlijk bij een stormvloed in 1570 verwoest was, lieten de bewoners van het Oog rond 1588 een nieuwe "broodtmolen" bouwen. Zij sloten met de gezamenlijke buren een akkoord om de benodigde penningen over het hele dorp om te slaan. Beide aangestelde inzamelaars werden op 15 september 1588 door "haere Cur Fürstliche Genade die Paltsgravinne bij den Rijn" gelast hiermee door te gaan en de onwilligen met "alle behoirlycke middelen" tot betaling te dwingen.

Molenaar Sybrant Cornelis Backer verklaart in een archiefstuk van 7 januari 1687 dat hij de molen huurde voor 20 Carolusguldens per jaar, en de helft van de onderhoudskosten voor zijn rekening diende te nemen. Mogelijk is dit dezelfde persoon als de Sijbrant Cornelisz Molenaar die op 29 mei 1678 met zijn vrouw naar Callantsoog verhuisde. Beide achternamen geven zijn beroep aan, maar kunnen ook al als familienaam gebruikt zijn. De combinatie bakker en molenaar is wel een logische in zo'n klein dorp.

De molen wordt in 1700 voor het laatst genoemd in een notiële akte van een nabijgelegen huis. In ieder geval is de molen voor 1808 verdwenen, want toen berichtte het gemeentebestuur dat de twee dichtstbijzijnde korenmolens een half uur gaans stonden.

Bron:
"De korenmolen van Callantsoog", dr. A.J. Kölker, artikel in "Molenpost" 1991, nr. 67. Met dank aan H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een zeer ruwe schatting naar de kaartjes in genoemd artikel.