Molen standerdmolen op bastion Nieuw Molen, Naarden

Naarden, Noord-Holland

Naarden
bastion Nieuw Molen
Gooise Meren, Noord-Holland
Het Gooi

geschiedenis
Na de bouw van de vestingwerken in Naarden, worden volgens Pouw pas in 1648 de eerste vermeldingen gevonden waarin wordt gesproken over 'Coornmolens', drie in getal. Uit het artikel blijkt niet of dit drie vermeldingen zijn of drie molens. In 1649 publiceert Ioan Blaeu zijn kaart van Naarden waarin op de wallen drie standerdmolens worden weergegeven op de bastions Oud Molen, Nieuw Molen en Turfpoort (huidige namen van de bastions). De kaart is later opgenomen in de atlas van Frederick de Wit.

In een verzoek gedaan op 27 februari 1663 vraagt men toestemming om deze molen op het bolwerk aan het einde van de Cattenhaeg (het huidige bolwerk Nieuw Molen aan het einde van de Cattenhagestraat) af te breken. Uit een schilderij van Adam Frans van der Meulen uit 1672 (Rijksmuseum, link bij dbnr. 7546) blijkt dat de molen ook daadwerkelijk verdwenen is.

Rond 1677, 14 jaar later, is op dit bolwerk een stellingmolen gebouwd.

Bron o.a.: "Molens in en rond Naarden" art. door G.J. Pouw "Tussen Vecht en Eem" 1989 nr. 2.

Op de kaart die Nicolaas Bonifatius van de drooggelegde Naardermeer en omgeving maakte in 1629 (oude kaarten beeldbank Vrije Universiteit Amsterdam), is dit de enige molen die op de wallen van Naarden wordt weergegeven. Overigens wil dat niet met zekerheid zeggen dat de overige molens er nog niet stonden.

trivia
Voor zijn kaart van Naarden gebruikte Frederick de Wit in 1698 een licht aangepaste etsplaat van de atlas Van Loon uit 1649. Hij bevindt zich in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek.