Molen Binnenmolen, Tiel

Tiel, Gelderland

Tiel E (1) 725 Johannes Driessen, molenaar

Pieter BOUWMAN geb. 26 maart 1780, overleden 16 augustus 1832
was herbergier, broodbakker en molenaar, op de Binnenmolen te Tiel vanaf 1810 tot 30 april 1815.
.-.-.-.

Na opstand van de bevolking in 1315 tegen de kanunniken van Graaf Reinald I van Gelre, verlieten de kanunniken hun Tielse bezittingen. Pas in 1328 kwamen deze bezittingen in andere handen. In dit domein bevond zich ook het Walburgkwartier, de stadsgracht, de Hoogeindsestraat, het Hoogeinde en de Binnenmolenstraat.
In dit domein stond ook de Sint Walburgkerk en bouwde de Duitse Orde in de 15e eeuw een 'binnenmolen'.

Bron: Windmolen Tiel, deel 1 door
Huub van Heiningen

trivia
Aan het einde van de Gashuisstraat, linksaf, daarna rechts en vervolgens weer linksaf is de Binnenmolenstraat.
De straatnaam verwijst naar de Binnenmolen.
Dit was een van de twee windmolens, die Tiel vroeger binnen de stadsgracht had.
Het waren beide korenmolens waren.
De Binnenmolen is in 1832 afgebroken. De andere molen stond op de Tolhuiswal en is later gesloopt.

Rotterdamsche Courant, 30 September 1788

Op Vrydag den 24 October 1788 zal publyk geveild werden, een welbeklante KOORN- WIND-, STANDERD-MOLEN, met 2 paar Steenen, en een Huis, dat door twee Huishoudinge kan bewoond worden, staande binnen de Stad Thiel in Gelderland aan de Stads Wal. genaamt DEN BINNEN-MOLEN: De Verkoop-Conditien zyn 8 dagen te voren te zien ten Huize van W.F. de Reuver.

Utrechtsche courant, 15 dec. 1809

Iemand genegen zynde, om een Stander Moolen, met een weldoortimmert Huis met twee Wooningen, een Nieuw Bouwhuis, met PAarden stallingen, beesten stal, houtschuur, enz. staande binnen de Stad Tiel. Uit de hand te koopen of te huuren, vervoegen zich by Joannes Driessen, te Tiel. Te aanvaarden 1 may 1810