Molen De Bommelaer voorganger, Den Bommel

Den Bommel, Zuid-Holland

Den Bommel
Molendijk 33
Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Goeree-Overflakkee

geschiedenis

In de jaren 1620-30 is er ter plaatse al een houten molen gebouwd, waarvan de onderdelen in de huidige molen opnieuw zijn gebruikt.

Eigenaren:

Op 1 oktober 1712 verkoopt Martinus Verweij, inwoner van Den Bommel, aan Jan Frissert inwoner van Dordrecht de houten windkorenmolen en de werf met daarbij behorende spullen zoals zeilen, scherphamers, een balans twee koperen lampen etc. Bij de koop is ook in begrepen het molenhuis, de schuur, het wagenhuis, een boomgaard en verdere timmeragie en plantagie m.b.t. het daartoe behorende perceel. De koop wordt gesloten voor een prijs van 5200 guldens en zes gouden ducatons. De koopsom wordt niet geheel voldaan aangezien Verweij voor 3000 guldens een hypotheek verleend aan Jan Frissert. Op de hypotheek moet jaarlijks 300 gulden worden afgelost en de rente bedraagt vijf en een kwart per jaar. Zowel Verweij als Frissert zijn geen molenaars.

De ongetrouwde Jan Frissert heeft niet lang kunnen genieten van zijn bezit aangezien hij op 9 augustus 1714 te Dordrecht wordt begraven.

De vader van Jan Teunis Frissert sterft in 1722.

De molen komt uiteindelijk in bezit van Laurens Frissert, de broer van Jan, en dit zal zo blijven tot zijn dood in 1762.

Molenaars In een attestatie van 21 juli 1710 m.b.t. een steekpartij tussen de molenaars van Den Bommel en Ooltgensplaat staat Anthonij Roskam de jonge molenaar van Den Bommel. Roskam woont in Fijnaart als hij daar trouwt juni 1715. Dirk Meijer wordt de nieuwe pachter op het gemaal te Den Bommel primo augustus 1715 en de molenaar moet op 2 september 1715 een eed afleggen m.b.t. het gemaal op verzoek van de nieuwe pachter. Alleen dat doet hij niet zodat er te Brielle een proces komt waar uit blijkt dat Wouter Claese Verduijn de molenaar is te Den Bommel. In 1721 begint Dirk Meijer weer te Brielle een proces tegen Verduijn en nu wegens ontduiking van de impost door fraude, de eis wordt afgewezen door de commissie van gemene landsmiddelen. Uit een gerechtszitting van de schepenen van Ooltgensplaat en den Bommel op 13 oktober 1724 blijkt dat Dirk Janse Decker molenaar is te den Bommel. Hij zal dat blijven tot zijn dood in 1762

Informatie van Reinoud Vermaas, 16-07-2024